Na povabilo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije bomo tudi letos obeležili TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki bo v petek, 15. novembra.
»Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« je slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vseh pet sestavin, ki jih v zajtrk vključujemo že od samega začetka tega projekta.
NOVOST V LETOŠNJEM LETU
Vlada je 21. decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane. Prvo uradno obeleževanje TEDNA SLOVENSKE HRANE bo tako potekalo letos od 11. do 17. novembra, osrednji dogodek tega tedna pa je seveda Tradicionalni slovenski zajtrk.
Namen tedna slovenske hrane je:
- spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane,
- promovirati slovenske tradicionalne jedi ter
- spodbuditi zdrav prehranski način.
V okviru tega bomo na šoli izvedli dejavnosti namenjene ozaveščanju o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o naših prehranjevalnih navadah … Na šoli bomo v tem tednu izvajali tudi aktivnosti povezane s projektom:
- jedilnik bomo popestrili s slovensko tradicionalno hrano,
- kuhali in pekli različne jedi,
- se igrali, brali in ustvarjali v kotičku na hodniku razredne stopnje,
- likovno ustvarjali,
- brali in se pogovarjali na temo hrane in zajtrka,
- prepevali pesmi,
- izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk,
- si ogledali prav posebno oddajo Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom. Na sporedu bo na prvem programu Televizije Slovenija prav na dan izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka, 15. novembra 2024 ob 10.00. Ves teden pred tem pa bo na voljo na spletni platformi RTV Čist hudo.
Pri obeleževanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka se nam pridružite tudi vi, dragi starši, stari starši in vsi, ki nas berete. Pripravite si zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Zajtrk lahko pripravite kadarkoli v tednu, morda najbolje za vikend, ko je doma vsa družina.
Naj bo to vaš naj zajtrk!