V sredo, 27. 9. 2023, smo se s kolesi odpeljali do gradu Snežnik. Naša šola namreč že nekaj let sodelue v projektu Varno na kolesu, kjer spodbujamo učence ne samo h kolesarjenju, ampak k varnemu kolesarjenju.

Tam sta nas je že čakali vodička Janja Urbiha in mala veverica, ki pa jo je trušč razposajenih otrok na žalost prestrašil in nam je ušla. Janja se glasne razposajenosti na srečo ne ustraši, še več – zelo rada poklepeta z otroki, jim odgovarja na mnoga vprašanja.

Najprej smo se sprehodili mimo šrange do izvira Malega Obrha. Na poti smo se večkrat ustavili, saj nam je Janja natrosila kup zanimivosti pa tudi otroci je kar niso nehali spraševati o tem in onem: o šrangi, sledeh divjih prašičev, glažuti, punfenturnu, slivaku … Pot nas je nato vodila pred grad, kjer smo se poleg novega znanja z malico oborožili tudi z energijo za pešačenje. Prebrali smo tudi nekaj Maričkinih in Otonovih pesmi o Obrhu in Snežniku.

Ko so bile zaloge energije polne, smo si ogledali še grajsko ledenico in izvir Brezno za gradom, nato pa se s kolesi odpeljali na Zagradne njive. Tam smo ob kipu boginje Dijane poslušali zanimivo legendo o njenem srnjačku. Janja se je na Zagradnjih njivah od nas poslovila, mi pa smo jo mahnili še proti Šmaraški cerkvici in do sotočja Malega in Velikega Obrha. Tu se je uradni del našega dne zaključil.

Če vas zanima, koliko so se otroci naučili, naj vas kar peljejo v okolico gradu Snežnik in videli boste, da so polni novega znanja.

Iva Jakše Sterle, vodja poti

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)